R.A.R.E.: München és Rimini

Sikeres utazások és elkészült projektek állnak az idei Erasmus+ pályázaton belül megvalósított R.A.R.E. (Read Aloud, Rise Europe – Olvass hangosan – emelkedj fel Európa)  program idei éve mögött.

erasmus_logo_s3.png

Szeptemberben még csak apró szálakon futott a téma, miszerint iskolánk sikeres Erasmus+ pályázatot nyert. Azonban a diáknapra illetve október végére elindult a munka, s lassan már mindenkit sikerült ismertetni a programon belüli kötelezettségekről, utazási lehetőségekről. Az első kiutazás tavaly decemberben történt, ezzel megnyitva a projekt elkövetkező két évét. 

Az első utazásra szigorúan csak tanárok mentek. Tanáraink közül Szügyi Hajnalka igazgatóhelyettes-asszony , és a projekt két ikonja Halász Gábor és Farkas Szabolcs tanár urak utaztak Münchenbe, ahol a fogadó iskola a Privatgymnasium Dr. Florian Überreiter volt. A találkozás fő feladata a projektben résztvevő tanárok ms_img_5042.jpgegismerkedése, a projekt két éve alatt teljesítendő feladatok, utazások, pénzbeli kérdések megvitatása volt. Hazaérkezésükkor a három pedagógus ámultan mesélt a német iskolában tapasztalt helyzetekről, a többi ország tanárainak kedvességéről és továbbra is biztattak mindenkit a részvételre. 

A kezdeti hetekben -erről sokan nem tudnak- a magyar projektvezető, Halász Gábor (angol szakos tanárunk) személyesen avatta be szerkesztőségünket az elkövetkező évek lehetőségeibe. Ekkor vállalkozott a Bélap arra a megtisztelő feladatra, hogy a tanári előtt elhelyez és “üzemeltet” egy RARE faliújságot, és folyamatos beszámolókkal látja el az iskola tanulóit. 

poland2.jpgElkészült a faliújság, folytak a munkák. Az első feladat egy kabala és egy logo tervezése volt. Ő volt Bookey. Minden suli adott be pályázatokat, sőt egész mappányi terveket. Az I.Béla feladata volt még, hogy megszervezze és elkészítse az online felületen való szavazást. A versenyt végül egy lengyel lány nyerte bal oldalt látható Bookeyjával.

Teltek a hetek. Sor került a második kiutazásra is. Ezúttal a két tanár urat négy diák is elkísérte. Olaszországba mentek. Riminibe. Az őket fogadó olasz családok gondoskodtak arról is, hogy a magyar (és a projektben résztvevő további) fiatalok az olasz kultúrát is megismerjék. Ez főleg a vacsoránál bontakozott ki. De a tanárok se hagyták, hogy a kiutazás tanulás nélkül teljen. A budapesti repülőtérről müncheni átszállással Bolognaba érkeztek, ahol Cinzia Tizzi az olaszok projektvezetője köszöntött minket, fogadó diákjainkkal. A megérkezés napjának délutánján Bolognaban volt városnézés. De az estét már csak az utazás töltötte ki.

Másnap, a hivatalos köszöntő után elkezdődött a munka az egyébként művészeti közép- és általános iskolaként működő  “A. Serpieri” Általános Iskola és Líceumban. A köszöntőben az olasz diákok beszéltek az olasz kultúrákról, angol nyelvű filmeket vetítettek a városról és az iskoláról, majd részleteket olvastak fel a projekt kötelező olvasmányaiból (a Robinson Crusoe-ból, Pinocchio kalandjaiból, Mary Shelley Frankenstein című regényéből és Shakespeare Rómeó és Júliájából). A köszöntőben elénekelték többek között ino Paoli dalát, az Il cielo in una stanzát, majd az összes olasz fogadó elénekelte a régió himnuszát: a Romagna miát.  

A hét feladata adott volt: borítót tervezni az egyébként olasz műnek, a Pinokkiónak. Mindenki a fogadó diákjával töltötte a délelőttöt, azon csoportokban, ahova beosztották őket. Festéket, papírt kaptak és már indult is a tanítás. De amint délben megszólalt a csengő, egy ebéd után az egész Erasmus csapat nekiindult Rimini városának, ahol programokon kívül szabadidőre is volt időkeretük.

Másnap (szerdán) is folytatódott a munka. A lényeg az volt, hogy még időben mindenki befejezze a borítóját, így a festék és papír illatához egy kis feszültség is csapódott. A munkák végeztével mindenki izgatottan várta a folytatást. Cinzia mindenkit elhívott az egyik tanterembe, ahol ünnepélyes keretek között megkapták a diákok saját borítójukat, de emellett ajándékot is kaptak. 
Délután az útirányt Ravenna felé vették, ahol megtekintették a világhírű Sant Apollinare in Classe templom belső falait borító mozaikokat. De este mindenki korán lefeküdt hiszen másnap korán indultak.

A korán indulás oka az volt, hogy Firenzébe két órás út vezetett. A buszon jobban összerázódott az Erasmus csapat. De leszálláskor két felé szakadtak. Az egyik fele Firenze belvárosában a másik fele az Uffizi Galériában töltötte a délelőttöt. Délben ebéd, majd szabadidő. Az olasz nagyvárosban mindent megnézhettünk. Riminibe este nyolc óra környékén értünk haza.

Azonban pénteken eljött az idő, hogy az addigra már összerázódott diákok elbúcsúzzanak egymástól, és a fogadó családoktól.Indult a busz. Az útirány a bolognai repülőtér felé nézett, onnan egy pár óra várakozás után Münchenbe repültünk, ahonnan éjfélkor szálltunk fel, majd ezek után Szekszárdra kora hajnalban érkeztünk haza.

A projekt iskolai (magyar) vezetője, Halász Gábor tanár úr eképp fogalmazott az utazással kapcsolatban: 

A találkozóról elmondhatjuk, hogy a közös munka során az olasz iskola tantermeiben és a közös kirándulások alatt jól összekovácsolódott és jobban megismerte egymást az öt ország diákjaiból és tanáraiból álló mintegy nyolcvanfős csapat. A Pinocchio-könyvborítók elkészítése nagyszerű példája az olasz-német-török-lengyel-magyar vegyes csoportok összehangolt munkájának.

További képek, információk: www.ibela.hu/Erasmus/

Következő rész: 08.02.