R.A.R.E.: Gazipasa és Grajewo

erasmus_logo_s3.pngSikeres utazások és elkészült projektek állnak az idei Erasmus+ pályázaton belül megvalósított R.A.R.E. (Read Aloud, Rise Europe – Olvass hangosan – emelkedj fel Európa)  program idei éve mögött. Íme a második rész.

A projekt nem állt meg Riminiben sem. Alig egy hónappal az olaszországi út után ismét tanárainknak jött a lehetőség. Most Törökországba várták az öt ország (Magyarország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Törökország)  tanárait. A fogadó iskola ezúttal a Gazipasa Merkez Anadolu Lisesi nevű intézmény volt. Az utazó tanáraink pedig Halász Gábor, Farkas Szabolcs és Király Attila (magyar szakos) tanár urak voltak. 

Az első nap szokás szerint utazással telt el. Budapest-Isztambul Isztambulból Gazipasába. A török repülőtéren Hülya Özdemir sok szeretettel köszöntötte a magyar-olasz-német tanárokból álló csapatot.

Kedden délelőtt utazás a vendéglátó suliba. Ott az iskola vezetősége, tanári kara és a diákok is karöltve img_5494.jpgköszöntötték a projekt pedagógusait, akik barátságos köszöntőnek voltak részesei. Beljebb menve az iskola folyosójának faláról a Riminiben elkészült könyvborítók lógtak. A folyosóról egy tanári szobában török teával és apró édességekkel kínálták Őket.

Egy színházteremben már hagyományos köszöntő műsorral kedveskedtek a vendéglátók: igazgatói köszöntő, angol nyelvű kisfilmek a városról… További projektismertetők után érkeztek a diákok. Exupery A kis herceg , Örkény István Presztízs című művekből olvastak részleteket. Ezeket török dalok váltották fel. A végén Naszreddin Hodzsa humoros történeteiből adtak elő részleteket angol nyelven, de ha ez sem lenne elég az iskola rock együttese kitűnő befejezéssel zárta a gyűlést. img_5531.jpg

Ezek után következett az igazi megbeszélés. Terítékre kerültek a jövő évi feladatok és a lengyelországi kiutazás részletei is. Ezután rövid sétára invitálták a csapatot.

Harmadik nap egész napos kiránduláson vettek részt. Az aspendos-i római amfiteátrum után Antalyában egy órás hajótúra következett. A hajótúrán kívül még sok program várt a tanárokra. 

Negyedik nap beletekintettek azon produkció próbájába, mellyel a törökök készültek Lengyelországba (Rómeó és Júliája II. felvonás). Majd beültek egy angol órára ahol a diákokkal egy közvetlen de tisztelettudó beszélgetésbe folytak bele (természetesen angolul). Később elsétáltak a kikötőbe, ahol már elkezdődött a búcsú. Még egy estét a szállodában töltöttek, majd március 27-én tanáraink megérkeztek Magyarországra. 

img_5491.jpg

GRAJEWO

Már áprilisban – javában a “Határtalanul Program” megbeszélései alatt is – hangosan harsogtak a pletykák: a színjátszók utaznak. De nem csakhogy utaznak, erősen készülnek is az utazásra! 
Bevallhatjuk, hogy nem volt könnyű feladatuk,  hiszen a Rómeó és Júlia IV. felvonását kellett előadniuk angol nyelven, ráadásul idegen országban. De szerencsére ez sem tántorított el senkit. 

Ezúttal Halász Gábor tanár urat az I. Béla Gimnázium Diákszínpadának vezetője (és magyar-ének szakos tanárunk) Fonyódiné Patyi Mónika tanárnő kísérte Grajewoba, május 4-én. De ne feledkezzünk el a hat lelkes színészpalántáról sem. 

Budapestről Varsóba a Frederic Chopin Repülőtérre utaztak, majd onnan 4 órás út vezetett az észak-lengyelországi városba, ahol a fogadó családok már javában várták a magyar és német diákokat (kik együtt éreztek; az olasz és török csapatok előző nap érkeztek).

Második nap eljött mindenkit köszöntött a fogadó iskola a Zespol Szkol Miejskich nr 1 w Grajewie nevében az igazgató és a projekt lengyel koordinátora, Jakub Czyż. A beszédek után kulturális bemutatón belül részleteket játszottak el Eleanor H. Porter Pollyanna és Mary Shelley Frankenstein című művekből. A színvonalas műsor után a polgármesteri hivatalban a polgármester úr fogadta a külföldi tanárokat, a diákok közben az iskolában sporttal ütötték el az időt.

Az utazás pár napja most sem telhetett kirándulások nélkül: délután Nowogródba utazott az Erasmus csapat, ahol megtekintették az Adam Chętnik Szabadtéri Múzeumot, majd Drozdowoban egy természetrajzi múzeumot is meglátogattak. 

A képeket Szodorai Csenge Rékának köszönjük! 

Harmadik napon a délelőtt próbákkal, míg a délután még több kirándulással telt. Most a Supraśl nevű városba majd a Bohoniki elnevezésű faluba mentek.

A negyedik nap adták elő a Rómeó és Júlia felvonásait a projektben részvevő összes diákszínész. Erre kiváló helyszínt biztosított Grajewo város művelődési házának előadóterme.  Miután mindenki előadta a ráosztott felvonást, vastaps után a diákok oklevelet kaptak a részvételről. De iskolánk diákszínpada készült még valamivel: angol nyelven eljátszották az iskola névadójáról szóló humoros történetet (lufis kellékekkel), mely további vastapsot vonzott maga után.

A délután folyamán újabb buszos kirándulást ezúttal Leśniczówka Pranie nevű helyre tették, ahol egy fiatalon elhunyt XX. századi lengyel költő erdei házát – ami ma múzeum –látogattuk meg.

Ezután érkezett az élménydús rész Galindiában.

A település bejáratánál vérszomjas vikingek támadtak ránk, a diákokat rabszíjra fűzték és a település belseje felé terelték, a menetet egy szekér húzta, a szekér elé két izmos germán került – őket használták vontatóként. A tűzrakó helyen éppen  feláldoztak (volna)két germán rabot – mikor látták, hogy megéheztünk , és betereltek mindenkit a vendéglőbe, ahol bőségesen ihatott és ehetett minden ‘rab’. A viking showműsor az előadó teremben folytatódott, ahol a viking vezér támogatásával megválasztottuk a mi saját viking diákvezérünket, aki választott magának egy-egy olasz, német, lengyel és török feleséget.

Mondta Halász Gábor, de a további részleteket a fantáziánkra bízta. 

Az ötödik nap már a búcsúzásé és az utazásé volt: az iskola előtt elbúcsúztak egymástól a csapatok a lengyelektől és egy busszal az olasz, német, török és magyar csoport Varsó felé vette az irányt, ahol különválva Good bye-t mondva már várták a következő utazást. 

A következő utazás során Magyarországra, azaz hozzánk érkeznek a projektben résztvevő tanárok. Következő részben erről is faggatjuk Halász Gábor tanár urat, ezért érdemes a Bélap Onlinenal tartani már augusztusban!