A projektvezető tanárokat kérdeztük, ők mit gondolnak a környezevédelemről?

Iskolánk része egy öt országot átfogó Erasmus+ pályázatnak, melynek részletes elnevezéseként a R.A.R.E (Read Aloud Rise Europe – Olvass hangosan, emelkedj fel Európa!) nevet kapta.

Ezen projekt magyarországi médiapartnerei vagyunk, így magyar nyelven egyedüliként adunk részletes, szinte már személyes beszámolókat ( még a megyei hírlapban sem olvashatunk ilyen apró részleteket). Így azerasmus_logo_s3.png I. Béla Sajtóosztály kihasználta a lehetőséget és a tanárok magyarországi projekttalálkozóján részletesen kikérdezte őket az Európai Unió környezetvédelmi politikájáról.

Tehát, RARE projekten belüli öt országból négy, az Európai Unió tagja: Németország, Lengyelország, Olaszország és Magyarország. Így az összes interjúalanyunk érintett volt a témában és bátran tudtak nyilatkozni, hiszen riportereink angol nyelven kommunikáltak velük.  

Elsőként a lengyelek projektvezető tanárát kérdeztük, aki sajnos kamera előtti megjelenést és a nevét sem vállalta, de részletes interjút adott arról, hogy számára mennyire fontos a környezetvédelem.

Kicsi a bolygónk ahhoz, hogy ne tegyünk semmit a szennyezések ellen.

Többek között ezt is hozzátette, mikor arról kérdeztük, mit gondol, mi a legfontosabb probléma, melyre minél előbb mlogo-n2000.jpgegoldást kell találnunk. Kiemelten említette, hogy szerinte itt fontos azt is megemlíteni, hogy a víz-, talaj- és levegőszennyezések a nagy cégeknél kezdődnek, de minden apró emberi segítség is már nagynak számít. 
Lengyelország Natura 2000 területeit gyakran látogatta diákokkal családjával, így kiemelkedve a többi riportalanyunktól.

A németek egyik projektvezetője is nyilatkozott a Sajtóosztálynak.Ő már egy általunk eléggé silányan érintett témát emelt ki a legaggasztóbbnak: a túlnépesedést.

“Egyre több az ember és egyre kevesebb erőforrás áll rendelkezésünkre a bolygónkon arra, hogy gondoskodjunk az mindenkiről.”

Ezen mondattal zárta válaszát kérdésünkre, majd következőkben az Európai Unió szabályainemet.pngról beszélgettünk vele. Elmondta, hogy egyenlőre elégnek látja az eddigi szabályozásokat és beismeri, hogy nagyon nehéz feladatnak minősülhet hatályba keríteni őket, hiszen minden országnak saját jogrendszere is van.
Németországi lakosként az EU-tól függetlenül nagyon dicsérte országának környezetvédelmi politikáját és ezekbe minket is beavatott. Véleménye ezen politikai ágról, több pontban egyezett azzal, melyet az 
Unióról való kérdezgetésünkkor elmondott: “Németország környezetvédelmi szabályai nagyon erősek és egyenlőre elegek, de a jövőben ezeket fejleszteniük kell.”

Társa (Tobias) volt a következő alanyunk. Szerinte a klímaváltozás a legaggasztóbb probléma, ezen belül rengeteg problémára kell még a világnak megoldást találnia. Az Európai Uniónak nincs elég szabálya a környezetvédelem terén, így azt a megoldást ajánlotta, hogy működjenek együtt nagyobb szervezetekkel és cégekkel, ezzel csökkentve a kibocsájtásokat. 

A többi lengyel tanárnál kaphattunk egy kis tolmács segítséget, hiszen Ők nem beszélték az angol nyelvet, de projektvezetőjük segített minket megértetni. Bár gyakran egyszavas válaszokban válaszolt a két hölgy, szerintünk megemlítést érdemelnek, hiszen általuk is egy kicsivel többet tudtuk meg az ő országuk (Lengyelo.) környezetvédelméről és megtudtuk, hogy Ők az erdőirtásokra szeretnének megoldást. 

olasz.pngAzonban leghálásabb riportalanyunk Cinzia (<) volt, az olaszok projektvezetője. Cinzia egy művészeti általános és középiskolában angol tanár. Ő elég részletesen beszámolt arról, hogy szerinte Olaszországnak minél előbb és most már sürgetően megoldást kell találni a szemét és az újrahasznosítás problémáira (hírekből halhattuk régebben és mostanában újra, miszerint szeméthegyek állnak az utcákon). Azonban ezzel szemben szerinte, az Európai Unió elég szabályozással rendelkezi e téren