Mi a helyzet a veszélyes iparral az EU-nál? – Cetli

Összeszedtünk pár pontot arról, hogy szabályozza az Európai Unió a veszélyes ipart. Reméljükegyszer hasznát veszitek, de a lényeg, hogy ezzel is többet tudtok meg az Unióról!

Európai Unión belüli veszélyes ipar szabályozása

  1. Az Európai Unió elsősorban a megelőzést, a következmények korlátozását és a védelmet tartja szem előtt.
  2. Bejelentési kötelezettség van érvényben a veszélyes ipari tevékenységekre, így, aki a tevékenységet folytatja, annak be kell jelentenie külön melléklettel a hivatalos szerveknél.
  3. A veszélyes hulladékokról szóló irányelv felsorolja azokat a hulladékokat, amelyek veszélyesnek minősíthetők. A megfelelő beavatkozási intézkedések erőteljesen érvényesülnek, hiszen a veszély nagysága indokolja a hatóság megfelelő közvetlen intézkedési jogköreinek alkalmazását.
  4.  A hatóságnak általában kell tilalmakat és kötelezéseket alkalmazni, ha érdemi hibát talál, de nem muszáj, ha formai hibát talál.
  5. A baleseteknél is beavatkozhat a hatóság. Hazánkban hiányoznak a balesetekről és a veszélyes ipari tevékenységekről szóló szabályok. Az Európai Unió és a hazánk sem intézményi rendjében, sem módszereiben nem összevethető, mert a magyarországi nem felel meg az EU ismertetett rendszerének.
  6. A tagállamok kötelesek biztosítani a veszélyes hulladékok nyilvántartását és azonosítását, valamint azt is, hogy a különböző kategóriába sorolható veszélyes hulladékok ne keveredjenek egymással. Erre külön címkézési rendszer van.

 

Képek forrása: http://195.199.198.115/belap/wp-content/uploads/2015/10/HUNGAROPEC.magunkrol.gyerekrajz.gif 

http://195.199.198.115/belap/wp-content/uploads/2015/10/waste_picture_web.jpg