A koronavírusról közérthetően

 

Mi is az a koronavírus tulajdonképpen? Mekkora veszélyt jelent piciny országunkra? Van-e ellenszere?

2019 decemberben beszivárgott a mindennapokba egy új vírus, ami a légrendszereket fertőzi meg. Mindez Kínából, azon belül is Wuhan városából eredetheztethető. Először nem hitték, hogy olyan nagy veszélyt jelentene, ugyanis kezdetben csak állatról emberre terjedt a vírus, és a forrásokat elvileg lezárták.  De az intézkedések ellenére sem sikerült megakadályozni, hogy tovább terjedjen. A február 12-i adatai alapján 45 179 laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedést jelentettek világszerte.
2002-2003 körül már korábban felütötte fejét egy hasonló vírus, szintúgy Kínában. (súlyos akut légzőszervi szindróma) ekkor körülbelül nyolcezer ember fertőződött meg.
Sejtések szerint kígyóktól vagy denevérektől származik a 2019es vírus. Tüneteit egy vizsgálat során kimutatták: köhögés, láz, fehérvérsejtszám csökkenés, tüdőgyulladás, légszomj, hasmenés. A kimutatások szerint 41 emberből 6 veszítette életét, a többi mind meggyógyult. A halálozási esély így „csak” 4%-14% közé esik. Viszont a vírus lappangási idő alatt is tovább tud terjedni, ezzel is nő a veszélye. Jelenleg nincs ellenszer, az orvosok csak a tünetek kezelésében tudnak segíteni. Viszont megnyugtathatja a szívünket, hogy nem jelentenek veszélyt a Kínából rendelt tárgyak, mivel a vírus egy tárgy felületén maximum pár órát képes életben maradni. Így akkora pánikra nincsen okunk, mivel az influenzát is évente 5%-10%-unk kapja el és nagyjából félmillió ember hal bele, ami még mindig több mint az ebben az új vírusban eddig megbetegedettek száma. (Igaz, hogy ez egy 1 éves átlag és a koronavírus az alig pár hónapos, de gondoljunk bele, hogy minden ember volt már influenzás az életében legalább egyszer)
Globális sziten, most mindannyiunk (túlzottan) retteg ettől a vírustól, de egy kis odafigyeléssel ez mind elkerülhető lenne. Viszont amiatt pánikolhatunk, hogy iskolánkban elég nagy esélyünk van bármilyen vírus elkapására úgy, hogy nincsenek birtokunkban a megfelelő tisztálkodási eszközök, például a mosdóban a kézfertőtlenítő, illetve a szappan és a kéztörlő. Ez egy olyasfajta probléma amit mindenképpen orovosolni kell, főleg most!