Egyedül a nagyvilágban

 

A Külföldi Nyelvtanulási Program a 2019-2020-as tanévben került meghirdetésre az Oktatási Hivatal és a Tempus Közalapítvány együttműködése során. Iskolánk jelentkező 9-11-es tanulóinak nagy hányada a csoportos kirándulás lehetőségét választotta, viszont van néhány olyan diák, aki egyedül kívánja felfedezni az idegen országok kultúráját, miközben a helyi nyelvet tanulja, gyakorolja. Ez a cikk azok számára készül, akik az intézményi kirándulás kényelmeit élvezve meg kívánja ismerni azt, hogy egyéni pályázat esetén mi a helyzet.

A kezdet azonos, mint a csoportos pályázatnál. Az egyéni pályázatot benyújtó diákoknak is ki kell választaniuk a helyszínt és az ott felvenni kívánt kurzust és annak időpontját is. Mindezen döntéseket figyelembe véve kell pályázni az online felületen, melyre ezen hét valamely napjától nyílik lehetőség országos szinten.

Ezt követően értékelik a beérkezett pályázatokat, majd a sikeres diákok és intézmények egy Támogatói okirat formájában kapják meg a „kirándulásra” vonatkozó szabályokat és kötelességeket. Ezekről az program weboldalán jelenleg is több minden olvasható, de ami az egyéni pályázók számára előny, az, hogy nem szükséges elszámolást készíteni arról, hogy a kiutalt összeg milyen felhasználásra került. Ezzel ellentétben ezt az iskoláknak kötelességük elkészíteni. Ezek mellett a diákok szüleinek mindkét esetben egy hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteniük, mely szintén a program honlapján (https://www.knyp.hu/hu) található meg.

Az okirat megérkezését követően a tanuló megkezdheti az utazás megszervezését. Megvásárolhatja repülőjegyét és szervezheti a reptéri transzfert is, melyek költsége az elnyert pénzösszegből kerül kifizetésre.

A program végén mindenki számára kötelező egy élménybeszámoló elkészítése is, melynek formai kötelezettségeiről még nem kaptunk bővebb tájékoztatást.

Mindezen kötelességek ellenére kívánom, hogy „… helytálljunk, mégis szabadon szaladjunk”, azaz mindenki tanuljon sokat a két hét során, de az elvárások teljesítése közepette fordítson kis időt arra is, hogy megismerje az ország kultúráját és szórakozzon is.