A vírus folytatódik 

(2020.02.29-i adatok)

Egyre több országban bukkan fel a koronavírus, de a járvány intenzív terjedésére még inkább jellemző, hogy a három nagy Kínán kívüli fertőzött területen gyorsuló ütemben gyarapodik a regisztrált megbetegedések száma.

Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kanada, Izland, Litvánia, Mexikó, Új-Zéland, Nigéria és Észak-Írország – ebben a kilenc országban találtak tegnap koronavírussal fertőzött embereket. Mindenütt csak 1-1 megbetegedést regisztráltak, tehát egyelőre nem tudunk újabb Kínán kívüli gócpontról. A  vírus ennek ellenére továbbra is gyorsuló ütemben terjed a világon. A Johns Hopkins Egyetem (Johns Hopkins CSSE) nyilvántartása szerint 5300 megbetegedésnél járunk Kínán kívül, tegnap a szám 1042-vel nőtt, ez természetesen az eddigi legnagyobb napi növekmény. (Mai részadatok szerint már 6200 körül járunk.) Ennél jobb hír, hogy a halálozások száma tegnap “csak” kilenccel nőtt az előző napi 15-höz képest.

A járvány a három nagy fertőzési gócban terjed igazán gyorsan. Dél-Koreában tegnapig 2337 beteget detektáltak, de mára már 3150-nél jár a számláló. (A Johns Hopkins Egyetem a napi dél-koreai adatokat elég gyorsan lezárja, ezért ez a szám már a szombati véglegeshez áll közel, de az emelkedés így is gyorsuló.)

Nem sokkal biztatóbb helyzet Olaszországban sem, ahol egy nap alatt 655-ről 888-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Mivel az országban sokáig rejtőzködve terjedt a vírus, a hordozók tényleges száma valószínűleg jóval magasabb. Erre utal az is, hogy Nigériától Romániáig számos országba olasz kapcsolaton keresztül jutott el a vírus. Iránban egy nap alatt 245-ről 388-ról ugrott a hivatalos betegszám, de ezt még az iráni kormány sem gondolja komolyan, aminek a fele egyébként a hírek szerint szintén fertőzött. Valószínűleg Kínán kívül itt van igazából a legtöbb megbetegedés, független híradások szerint a betegszám és a halálozások száma is jóval magasabb a hivatalosnál.

Fontos döntést hoztak a franciák – Elmarad a párizsi félmaraton is

Franciaországban a járványt okozó koronavírus miatt betiltják a zárt térben tartandó olyan rendezvényeket, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt – jelentette be szombaton Olivier Veran francia egészségügyi miniszter.

Veran tudatta azt is, hogy a Párizstól északra fekvő Oise térségében, ahol több megbetegedést is feljegyeztek, minden nyilvános rendezvényt betiltanak, akárcsak azon az alpesi településen, La Balme-de-Sillingyben, ahol szintén többen elkapták a vírust.

Megszólalt az Operatív törzs: nincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött ember Magyarországon – mondta a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szóvivője szombati sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Láng-Bognár Kinga hozzátette: eddig 115 mintát vizsgáltak meg a laboratóriumokban, a közúti határátkelőhelyeken 403 embert ellenőriztek, a reptereken 4722-t. Az információs zöldszámot csaknem 1200-an hívták, az e-mail-címre több mint 500 levél érkezett.

Samu Attila, a Belügyminisztérium sajtófőnöke elmondta: a mentők az elmúlt 24 órában két fővárosi kerületben, valamint Lébényben, Hajdúsámsonban és Pécsen vonultak ki olyan emberekhez, akik úgy vélték, a járvány miatt ellátásra van szükségük, de a kivizsgálásuk során bebizonyosodott, hogy nem fertőzöttek.

 

Monostori Roland