Nemzeti Összetartozás (Gyász)Napja – Emlékezzünk a 100 évvel ezelőtti eseményekre

Ma éppen száz esztendeje, hogy 1920. június 4-én a francia főváros mellett lévő Nagy–Trianon palotában Magyarország képviseletében Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd aláírták a hazánkra kényszerített békediktátumot.

 

Trianon1

 

Az I. világháború (1914–1918), vagy ahogyan akkoriban nevezték: a Nagy Háború elvesztése megpecsételte az Osztrák-Magyar Monarchia, benne Magyarország sorsát is. Az 1918–1919-es évek forradalmai és rendszerváltozásai (Károlyi Mihály demokratikus kísérlete, kommunista diktatúra) végeredményben csak rontottak hazánk helyzetén. Ezt szomszédaink a győztes antanthatalmak segítségével és jóváhagyásával kihasználták arra, hogy minél nagyobb területet szálljanak meg Magyarország területéből, hogy aztán a békeszerződések szentesítsék hódításaikat.

Trianon2

 

Az antant mindeközben a békét aláíró magyar kormány létrejöttét szorgalmazta, mert jól tudták a győztesek is: elfogadni nem fogják a békét a magyarok. A béke tartalmát a legyőzött és három oldalról megszállt Magyarország képviselői hivatalosan csak 1920 januárjában ismerhették meg a párizsi békekonferencián. Hiába azonban a felkészült delegáció, az ország sorsáról már 1919 tavaszán döntöttek a nagyhatalmak.

Itt megtekintheti múltidézésünket Kancsár Martin Zsolt, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium 11.B osztályos tanulója előadásában.

A ma 100 éve aláírt trianoni diktátum elvette hazánk területének és lakosságának kétharmadát, a magyarság egyharmada került az utódállamokba. A nemzet, családok és barátok, ismerősök és munkatársak szétszakítása az élet minden területén éreztette hatását.

Itt megtekintheti rendhagyó irodalmi megemlékezésünket Szavári Attila, a Szekszárdi I. Béla Gimnázium tanára előadásában.

A magyar gazdaságot át kellett állítani, a politika pedig – mint a második világháború megmutatta – a békerevízió zsákutcájába, majd újabb és még súlyosabb összeomláshoz vezette a csonka országot. A trianoni trauma megismétlődött az 1947-es párizsi békeszerződéssel.

Emlékezzünk a múltra, építkezzünk belőle jövőnk számára a Kárpát-medence népeivel együtt.

 

(A térképek forrása: http://1914-1918.btk.mta.hu/terkepek)