A láthatóság életet menthet!

lathatosag_eletetmenthet

Kedves Diákok!

A biztonságos közlekedés alapfeltétele, hogy ne csak mi lássunk másokat, minket is észre lehessen venni.

Az őszi időszak velejárója az esős, ködös idő és a korai sötétedés, amelyek jelentősen megnehezítik a láthatóságot a közlekedésben. Fontos tehát, hogy a balesetek megelőzése érdekében kiemelten figyelni kell a szabályok betartására, valamint fel kell készülni a megváltozott út- és látási viszonyokra is.

A kerékpárosoknak a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül, sötétedés után, illetve rossz látási viszonyok között kötelező. Ez a szabály a gyalogosokra is vonatkozik, akiknek lakott területen kívüli úton, illetve annak leállósávján, útpadkáján kell – a fent említett viszonyok között – felvenniük a mellényt.

Ezt a szabályt a gépkocsival közlekedőknek is szem előtt kell tartaniuk. Előfordulhat, hogy baleset, illetve forgalmi okok miatt megállásra kényszerülnek, és ki kell szállniuk a járműből. Nagyon fontos, hogy ilyenkor a többi közlekedő számára időben észlelhetőek legyenek a balesetek elkerülése érdekében.

A láthatóság természetesen a járművekre is vonatkozik. Mivel az óraátállítás miatt még korábban fog sötétedni, nem szabad elfelejteni az autók fényszóróit lakott területen belül már a délutáni órákban is felkapcsolni. Kedvezőtlen időjárás esetén, pedig célszerű mindig égve hagyni a tompított fényszórókat.

Balesetmentes közlekedést kíván a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság!

Vélemény, hozzászólás?